Portugal "Flexibiliseert" zijn regels voor Campers.

 

Aan het einde van 2020, zijn de regels van de nieuwe voorschriften die overnachten en parkeren voor campers in Portugal verbieden veranderd,

en sinds het begin van 2021 ingegaan en gehandhaafd.

 

Deze norm bevat een artikel, de 50A uitdrukkelijk gewijd aan het parkeren en overnachten in een Camper en andere voertuigen die geschikt zijn om in te overnachten .

Het artikel luidt als volgt;

 

Overnachtingen en de parkeerplaatsen van campers of soortgelijk zijn verboden buiten de plaatsen die uitdrukkelijk voor dit doel zijn goedgekeurd.

De parkeerplaats van het voertuig mag geen grotere ruimte bezetten die groter is dan de omtrek van het voertuig.

 

Deze laatste regel is te begrijpen.

Het openen van ramen, het uitzetten van luifel mag niet... maar het specificeert het niet als zodanig.

Het definieert "camper of soortgelijk" als een voertuig met een leefruimte of is aangepast met een woonruimte, geclassificeerd als "camperhome", "Speciale slaapkamer" of "caravan" door het instituut van mobiliteit en transport.

Volgens dit omvat het al onze voertuigen, of het nu campers, camper, caravans, of busjes zijn.

 

Bepaald is dat overnachten geldt als s nachts bewoners in een camper of vergelijkbaar voertuig verblijven op een parkeerplaats tussen 21:00 uur. en 7:00 uur.

 

Na de druk van collectieven en vergaderingen met verschillende belangengroepen ,die aan het onderwerp zijn gekoppeld,

zijn er wijzigingen van de artikelen 48 en 50a voorgesteld, die verwijzen naar deze regels over het parkeren en een overnachten van deze voertuigen.

 

Na de stemming afgelopen 19 juli is het opgelost en worden de maatregelen die vorig jaar goedgekeurd zijn geflexibiliteerd.

Dus van die sinds januari 2021 al van kracht waren.

Met deze wijzigingen blijft het verbod op overnachten en parkeren in beschermde natuurgebieden gehandhaafd (behalve voor uitdrukkelijk toegestane plaatsen), maar mag men in de overige plaatsen maximaal 48 uur in dezelfde gemeente overnachten, met de uitzondering van de plaatsen waar een gemeentelijke verordening bestaat die dit verbiedt.

 

De tijd van de nachtelijke uren wordt ook gewijzigd, nu van 22:00 tot 7:00 uur (het wordt met een uur verkort), en de bedragen van de boetes voor niet-naleving van deze regel worden gehandhaafd, tussen 60 en 300 euro, en die kan liggen tussen 120 en 600 euro als het strafbare feit is gepleegd in een beschermd gebied of gebieden van het Natura 2000-netwerk.

 

Voor de controle van de nachtelijke perioden, beperkt tot 48 uur, is gesuggereerd om een ​​registratieplatform te creren dat gemakkelijk de controle van de schema's mogelijk maakt, maar dit aspect is nog niet gedefinieerd.

 

Deze wijziging is in afwachting van de overeenkomstige plenaire stemming die de vaststelling ervan mogelijk maakt.

 

Nou ik heb zo goed als Google en ik het konden, deze pas bekend gemaakte uitspraken en regels vertaald.

Doe er uw voordeel met deze primeur.

 

In ieder geval lijkt het hele strenge beleid wat afgezwakt te zijn, waarschijnlijk door de feiten waaronder Corona , en omdat het Camper Toerisme is ingestort na alle negatieve publiciteit die Portugal over zichzelf afgeroepen heeft.

 

Mij zien ze er voorlopig nog steeds niet, ik wacht wel tot de gemoederen wat bedaard zijn.

Het Portugese volk is een vreemd volk als iets hun niet bevalt.

Dat zijn nu nog steeds de Campers.

Dit is niet 'zomaar' snel veranderd.

Moet weer een mentaliteits verandering komen ten goede van Campers voordat we daar weer onze AOW centjes gaan uitgeven.

 

Groet Bram