VERBODEN VERBODEN CAMPERS

 

Ik heb hier een open brief gericht aan gemeente besturen die campers weren in Spanje.

Misschien iets van te leren voor de  Bobo's die zeggen hier in Nederland de belangen van Campers te behartigen, en daar zelfs een salaris voor ontvangen.

 

 

Geacht Gemeente Bestuur,

 

Ik wil graag stilstaan ​​bij een andere vorm van toerisme die steeds meer in de mode raakt, zoals caravan-, camper- of campertoerisme, ook wel "slow life" genoemd.

 

Wie heeft er nooit stilgestaan ​​bij deze mensen -meestal buitenlanders- die naast hun campers zitten te zonnebaden terwijl ze een boek lezen of een glas wijn drinken.

 

Enkele feiten:

Benimar, de grootste Spaanse fabrikant van campers, groeide in 2022 met 33% ten opzichte van 2019.

In 2019 (er zijn geen bijgewerkte gegevens) werd geschat dat er jaarlijks 250.000 campers door Spanje reisden met een gemiddelde bezetting van drie personen per voertuig , wat een schatting is van in totaal 750.000 mensen, volgens ASEICAR-gegevens gepubliceerd in Hosteltur. 

De laatste tijd blijven we horen dat digitale nomaden andere gebruikers zijn die steeds meer toenemen.

 

We kunnen in ieder geval niet ontkennen dat deze vorm van toerisme in de mode is. 

 

En de volgende vraag is waarom zijn er steden en dorpen die ze blijven verbieden?

Misschien hebben ze geen rekening gehouden met een andere belangrijke factor, zoals de gemiddelde kosten per camper, die volgens wat er in Hosteltur is gepubliceerd en volgens bronnen van verenigingen en administraties tussen de € 60 en € 110 per dag liggen voor verblijven die zijn meestal tussen de 48 en 72 uur.  Deze uitgave wordt verdeeld in brandstof, restaurants, supermarkten, bezoeken aan bezienswaardigheden, wasgoed, typische streekproducten, geschenken of kleding. 

 

Laten we de gemiddelde prijs van deze voertuigen niet vergeten, die varieert van 35.000 tot 90.000 euro, afhankelijk van of het tweedehands of nieuw is, en dat de gemiddelde onderhoudskosten tussen 1.500 en 3.000 euro liggen, wat ons een idee geeft dat deze toeristen  in hun meerderheid een middelhoge koopkracht hebben.

Hebben deze gemeentes die campers vervolgen er niet bij stilgestaan ​​hoeveel inkomsten ze mislopen omdat ze, ze niet toelaten? 

 

Daarentegen vinden we de gemeenten die parkeerplaatsen en overnachtingsplaatsen ter beschikking stellen, of ze nu gemeentelijk, gratis of privaat zijn. 

In veel gevallen is dit de enige claim om deze plaats te bezoeken, of het nu de meest afgelegen stad in de regio is, waardoor een reiziger wordt aangetrokken die bereid is hun locatie te ontdekken en deze economische stroom te genereren. 

Laten we niet vergeten dat de camperaar niet alleen langs de kust reist, maar ook geniet van het binnenland, de bergen, een meer of een rivier.

 

Misschien wordt het tijd dat steden die zo open staan ​​voor de wereld als Malaga, Sevilla of Madrid - om er maar een paar te noemen - gaan overwegen om één ​​of meer gebieden voor campers te hebben die het mogelijk maken om deze steden te bezoeken. 

Op dezelfde manier moedig ik raadsleden en andere mensen die betrokken zijn bij het beheer van de toeristische gebieden van hun gemeentehuizen aan om voorstellen uit te voeren die campers in hun gemeenten onderbrengen, vanaf hier verzeker ik u dat het een potentieel is dat u zich niet kunt voorstellen .

 

Een zeer toeristische Camperdicta

#toerisme #campers #Málaga #Promoties

 

Naschrift Abram.

Ik realiseer me dat er hier in Nederland de belangen van campings voorgaan op de belangen van de middenstand en andere toeristische gelegenheden in gemeenten.

Daar hebben rechters zich al over uitgesproken. Gemeenten mogen niet concurreren met Campings,in hun gemeente, door gratis parkeerplaatsen te beschikking te stellen.

 

Maar er zijn nog best veel gemeenten waar geen camping is en waar makkelijk een parkeerplaats aangewezen kan worden om met de camper te overnachten, zonder dat de betreffende gemeente dit veel geld kost, en het de middenstand wel geld in de kassa brengt.

De CCN en NKC doen hier helaas niet veel moeite voor, zeg maar rustig dat ze totaal geen activiteit ondernemen om actief gemeenten te werven middels gerichte acties.

Natuurlijk als een gemeente raad het zelf vraagt komen ze met een advies, maar  zelf actief bezig zijn met werving ?

 

Maar okay die twee clubs  vertegenwoordigen ook maar net slechts iets meer dan ⅓ van de  170.624 campers (volgens de laatste telling van 1 oktober 2022 door Bovag, KCI en RDC)die in Nederland geregistreerd staan. (half jaar geleden dus het ware aantal is hoger)

 

Dus kent u iemand in een gemeente bestuur in uw dorp of stad, en is er geen camping in die gemeente !:! wijs hem/haar dan eens op de verloren inkomsten door het weren van Campers. Stuur bijvoorbeeld een brief/mail hierover naar de gemeente.

 

Vraag of er een ontheffing kan komen in een straat of plein of parking waar wat Campers mogen overnachten.

Dat levert de plaatselijke middenstand veel extra inkomsten op, zonder noemenswaardige kosten voor de gemeente.

 

 

Groet Abram

 

Terug naar Prikbord

 

 

Op de valreep terwijl ik dit artikel schrijf krijg ik een bericht binnen dat de Camperplaats in Cala de Mijas nu geruimd wordt door de politie.

Opgegeven reden, door de politie, is dat er teveel Campers buiten de toegelaten zone staan, en dat er Campers ook sommigen met buitenlandse kentekens al jaren daar geparkeerd staan zonder te bewegen, ofwel er is een illegale stad ontstaan.

De plaats wordt niet opgeheven alleen eens een keer helemaal leeg gemaakt, volgens de melder van dit bericht.