Hier onder een ongecorrigeerde brief van een meneer en zijn ervaringen met de ANWB.
*Hij gebruikt de afkorting " wow " dat is een Facebook groep met de volledige naam “wonen op wielen”

.
Is een lang verhaal.
Ik zelf heb ook ( bijna) dezelfde problemen gehad met een aandrijfas van Mercedes, en heb dit zelf opgelost.
Punt was wel. Ik sprak de taal (Spaans) en wist hoe de telefoon werkte.
Hieronder zijn verhaal. Klik hier voor mijn ooit gebeurde (zelfde) probleem.

10 minuten leestijd.

Met mn vw lt 1 oldtimer een zeer goed onderhouden net apk gekeurde en gelukkig getaxeerde camper bus, gestrand in clermond.

Kruiskoppeling van aandrijfas kapot. Anwb gebeld, uitgelegd en meteen gezecht sleep ons wel naar garage die dat repareren kan. Is oldtimer.

Dépannage was vlot ter plekke. De meneer sprak ook nog engels. Wil graag gerepareerd hebben melde ik. Deze meneer begonneigenlijk meteen uit te leggen geen onderdelen in frankrijk voor te krijgen. We hebben meer klanten. Hollanders goed verzekert. U met taxie en bus volgt later.

Wij wilden dit niet. Legden hem en ook anwb uit willen reparatie is geen moeilijke klus, kost weinig geld en tijd.

Toen vertrouwden we het al niet dus gelijk anwb mail gestuurd met wantrouwen en onze reparatie wens.

Operator melde eerst diagnose afwachten. Hoewel zonneklaar was wat er mis was toch weer dag voorbij.

Bij de diagnose melde de engelse meneer er moet geheel nieuwe as onder. Nee melde ik alleen nieuw kruisje tussen persen. Kon niet in frankrijk.
Geen pers, kruisje niet te bestellen. Alleen nieuwe as.

Toen hij doorkreeg dat ik precies wist waar ik over sprak moest hij opeens weg. Alleen frans sprekende monteur handelde het nu af. Mijn frans is slecht.

Hij wilde hele motor eruit slopen en ja alle kruiskoppelingen moesten dan vervangen en hij had geen pers. Ook al kwam onderdeel met anwb uit holland kon het nog niet

De as kan er inn15 minuten onderuit, 8 boutjes. Met doppenset en enorme bankschroef of krik gaat het ook. Hij snapte er niets van. Kon niet. Je kon merken afgesproken werk.

Hij ging weg kwam man uit kantoortje denk de baas. In mn beroerde frans legde ik uit, haal zelf as er wel onderuit en of hij hem dan in kofferbak naar revisie kon brengen? Hij ging vw garage vragen. We hebben hem nooit meer gezien.

Zijn terug gereden van de brug af naar parking van tegenover liggend bedrijf. En toen werd het mailen en bellen met anwb. Uiten wederom wens tot reparatie en hun bemiddeling daar in. Alles kon. Zelfs as uit nederland op sturen.

Volgende dag wachten belde niemand terug. Kregen alleen mail met voorwaarden en daarin vervangend vervoer kon ook bus trein familie worden. Niet vervangende camper dus. En als reparatie duur en bus niet, dan werd er niet geholpen.

Er kwam andere operator. Was nog hele klus om die uit te leggen dat voor iedereen reparatie beste was. Dat dat hoogstens 300 eu koste en normaal 3 uurtjes werk was. Als anwb dan maar onderdeel verzorgde. Ze begreep het. Ahh u denk mee. Ze zou logistiek en technische afdeling aan het werk zetten en uitzondering maken voor ons. Wij op onze beurt melden maakt niet uit als langer duurt dan 48 uur. We overleven het wel.

Daarna werden we door menneer gebeld hij zou aan de slag wij dachten logistiek. Zou middags terug bellen. Belde nooit meer terug.

Volgende dag andere meneer dachten technische afdeling zelfde verhaal zou terug bellen nooit meer wat gehoord.

Vervolgens belden en mailden we met diverse dames en die waren dus nergens van op de hoogte. We kregen na paar dagen dame uit lion aan de lijn. Die melde nee er is helemaal geen technische dienst of logistiek dienst mee bezig.

Ze had wel contact met garage en die waren nu ook opzoek naar onderdeel opeens en of ik even afstands verklaring kon tekenen voor eventuele reparatie. Ik begreep er niets meer van. Ik moest bovendien onderdeel zelf maar bestellen. Voor de zoveelste keer legde ik uit dat de telefoons niet goed werkten en dat wij geen bank in de telefoon hadden alleen contant geld en bankkaarten met voldoende op rekening.

Ze kreeg er hoofdpijn van melde ze. Ze zou groeps gesprek met technische dienst voor mij organiseren. We hadden net gemeld telefoons zijn we niet handig mee.....

Dus liep fout. Belde gelijk alarmnummer en werd door foutje door verbonden met de technische man.

Dat was na week inmiddels ons geluk. Hij begreep tenminste iets. Had zich ingelezen en ging zeer actief aan het werk en zijn opbeurende houding en verhalen beurden ons op. Komt goed beloofde hij. Hij vond onderdeel. Was gewoon in frankrijk te bestellen. Anwb zou bestellen, ging om onderdeel van 35 eu. Doe maar 2 zei ik heb ik ook reserve.

Weekend kwam. Een manager belde gooide weer roet in eten. Garage moest maar bestellen. Garage melde na weekend kunnen we niet. Maandag gebeld door lion. Moest het zelf maar bestellen. En /of afstands verklaring tekenen. Garage kon zoiets niet repareren. Ze hadden hoekje in garage vrijgemaakt moest zelf maar doen.....

Mn vrouw trok het niet meer van de stress. Ze is gehandicapt en 78 jaar en kanker, maar ja dat begrijpen ze niet echt bij anwb.

Mijn vrouw viel dus voor mn ogen bewusteloos neer. Ik dacht hart aanval of hersen bloeding. Ik rende naar buiten. Gelukkig trof ik als bij wonder een engels sprekende dame, doortastend ook.

Mn vrouw werd afgevoerd in de zieken auto. Waarheen wist ik niet. Gelukkig had de behulpzame dame, Delphine haar e mail in mijn telefoon gedaan en mijn e mail in de hare. Ze kwam er achter dat mn telefoon niet goed werkte bellen ging niet.

Ze zou voor mij contact opnemen met het zieken huis. Per mail melde ze dat mn vrouw leefde en het goed maakte. Bellen ging dus niet en mailen deed ziekenhuis niet. Morgen ging vrouw voor onderzoek. Ze had dood kunnen gaan.

De volgende dag was ik wel zoet met de hond uit laten boodschappen doen. En met de anwb bellen met de andere telefoon die nog maar weinig tegoed had en niet opgehoogd kon worden was ook wat mee.

Moest nu contact onderhouden met meerdere anwb medewerkers, Delphine, enbeen face book groep die me geweldig hielp.

De anwb had ik weinig aan. Alleen die jurgen van de technische dienst kon het wat schelen en spande zich geweldig in.

Inmiddels bemoeide de fb groep wow zich er intensief mee. Ze vonden uit waar het ziekenhuis was, welke kamer mn vrouw lag. Namen contact met haar op. Belden de garage die nog steeds nooit bij de bus was geweest of contact met mij opnam. Die hadden mooi lul verhaal. Zou geen geld hebben. En ja als zij as repareerden??? Wie betaalde dan??

Die mensen van fb groep trapten er bijna in. Maar ik kon zonder as niet rijden. En het was vrij zeldzame as. Er was in europa geen tweede hands te vinden. Dus ja ik zou dan die afgeven en niet betalen???
Die zijn gek.

Gelukkig had de fb groep wow een hollandse monteur op 90 min rijden gevonden. Die wilde wel helpen.

Savonds werd ik gebeld door de politie van mn woonplaats. Mn moeder aan de lijn. Mn vader was door ongelukje verzopen in de sloot achter huis.....

De fb groep wow geloofde het bijna niet... Maar ze zochten het uit en ja het was zo... Wat een samenloop.

De technische man anwb moest evengoed hemel en aarde bewegen on de rest van de anwb toch iets te laten doen.... Verschrikkelijk gewoon. Was nog steeds manager die ons wilde laten stikken.

Een andere manager belde ons en verklaarde de zaak in handen te geven van iemand die ons echt ging helpen. Want zij ging op vakantie.

Ik kon nu opeens naar vw garage gesleept worden die de reparatie graag wilde doen. Die zat vlak om de hoek ook nog....

Ik vertrouwde anwb niet meer. Ik ging in zee met de monteur van de fb groep. Hij had binnen 2 dagen onderdeel en op de 3 de dag was as voor nood gerepareert. Hij kon geen goede reparatie doen. Had niet juiste spullen, en moest terug naar holland.

Jurgen de anwb man technische dienst hield contact. Aan de nieuwe operator anwb en ook de andere anwb mensen hadden we niets. Ze waren waarscheinlijk te jong of nog nooit wat meegemaakt om op emotioneel niveau iets te kunnen betekenen. Waren eerder last konden verder ook weinig.

Ik ging nu met de bus mn vrouw uit ziekenhuis halen. Ik moest naar huis om op tijd voor begravenis te zijn. Mn vader werd op de koeling gezet. Begravenis uitgesteld.

Mn vrouw uit ziekenhuis halen was ook nog wat. Doolhof zon frans ziekenhuis. Kon niet zomaar papieren non non. Klaar geen tijd voor, uiteindelijk werd arts opgetrommeld. Ik mocht haar meenemen. Er was kleine kans op herhaling. Dokter thuis moest nog maar eens zien. Ze had andere medicijnen gekregen.

In een keer terug werd ons teveel. Over de pay age was niet slim dus binnendoor. Met tussenstop en ook nog door fout tom tom dwars door centrum parijs. Vlak voor de belgische grens brak in de nacht de as weer. Op de snelweg.... Weer bellen anwb. Snelweg ja konden ons dan niet helpen. Zouden uitzondering maken. Maar uiteindelijk konden ze ons daar niet helpen. Was de franse wet. Moest politie maar bellen.

Mijn inschatting was dat ik met compleet los geslagen kruiskop nog net op de afrit kon komen.

Jurgen belde nu ook. Vlakbij was mac Donald's als ik daar nog kon komen. Ik betwijvelde het maar klaar. Lion had het inmiddels toch dépannage ingeschakelt. We haalden mac donnald net niet.

Gelukkig kwam dépannage nu er aan. Het was steen koud en vroor 7 graden.

De bus werd opgeladen. En wij moesten maar taxie nemen. Die moest uit België komen. In brussel zou dan huur auto staan. Ik weigerde. Ik ga niet net zieke gehandicapte vrouw en oude bull terrier midden in de nacht in kou wachtenbop taxie.

Depannage melde dat we niet in bus konden blijven. Laat maar zakken dan zei ik. Campeer wel bij mac donnalds. Nu konden we voor depanage wel in camper slapen.

Aangezien anwb nog steeds geen vervangend vervoer kon regelen. Zelfs nu nog niet. Heeft familie ons opgehaald. Familie uit rotterdam van in de tachtig en ook gehandicapt.

Alleen die jurgen technische dienst hield contact. Rest werkte volgens ons alleen maar tegen. Die jurgen jreeg ook nog op zijn dak melde hij.

Ondertussen hadden wij ook op aanraden van die fb groep wow, allang klacht ingediend. Dat had wel geholpen maar het was bij lange na niet de hulp waar wij ons voor verzekerd hadden. Het voldeed op geenbstukken na. In principe werden wij voorgelogen, aan het lijntje gehoude. En waar we recht op hadden zoals bemiddeling anwb in de reparatie, het brengen naar garage die zon reparatie kon en wilde uitvoeren. Een vervangende camper. Het werd allemaal helemaal niks..... Steeds niet inleven niet op de hoogte en met dingenbaankomen die niet konden. Geen enkele oplossing voor ons geval.... En ook nog stress toevoegen door negeren, kijjen of bus nog wel genoeg waard was om zo er van af te zijn. En dit bij oude zieke mensen.

Hun dienst en hulp verlening speelt nergens op in. Kan best zijn dat als je jong, gezond, handig met mobiel en nieuwe camper hebt en in hotel was gegaan en vervangende camper had gekregen het anders was verlopen.

Nu is simpele reparatie die ik nu een keer thuis na de begravenis heb laten doen in holland(geen enkel probleem binnen 3 dagen klaar, niet duur.) uitgelopen op trauma.

Krijg ik herinering om mn lidmaatschap even te betalen heb nog niet verlengt.

We hebben wel bos bloemen gehad. Ook belofte dat gedeelte reparatie en de diesel onkosten vergoed zouden worden. Dat bonnen niet zon probleem zouden zijn.

De fotoos opgestuurd rekeningen maar moesten toch bonnen opsturen. Nog niets gehoord....

Wel klanten contact gebeld. Er zijn nog x wachtenden voor u.... Heb ze niet aan de lijn gekregen.

Wat moet ik nu?? Graag blijf je bij de anwb. Lang lidnaatschap. Toch iets wat net als klm albert hein philips daf onderdeel nationale trots uitmaakt, dat dat zo verwordt.... En als je dan de revieuws leest. Ervaring van anderen herken je veel dingen en weet je is waar.

Daar komt bij dat ook mn nichtje in spanje ook rot ervaring had. Die is heeeel handig met mobiel. Die hun bus is weg gesleept en vervolgens heeft ze week in de voortent een kant open op het gras moeten slapen.... Voordat er heel klein autootje kwam waar voortent en spullen niet in pasten. En zo weer terug reiden dat was dan hun camper vakantie. Die hadden vervangende camper verwacht binnen een dag.... Niet dus. Wel alles vergoed maar die hadden overal bonnen van, wij niet.

De as heb ik compleet laten reviseren. Zelfs nieuwere sterkere kop achter laten lassen. In plaats van een alle drie kruiskoppen laten vervangen. Dit was 550 eu.

Voor de zekerheid tweede hands kop opgescharrelt 100 eu onnodig dus maar omdat het zgn niet te krijgen was volgens franse garage /anwb. Gewoon nieuw no problem. En 350 eu voor de nood reparatie. En nog 150 eu diesel familie. En zelf nog minstens 150 eu branstof verreden. Terwijl gewoon bij normale garage dat voor zon 200/300 eu dat in Frankrijk had gekund.

En nu...... Wij zitten met trauma en hoe moeten we nu anwb vertrouwen? Ze gasn toch niets verranderen.... Begrijp ik. Gewoon weer in zee gaan met die heeeele foute garages die duur zijn en niets kunnen. Hierdoor wordt de waarde bus min de veelste dure reparatie altijd duurder dan terug brengen bus.

Het zou zo moeten zijn dat het gewoon waarde bus voor reparatie telt. Tenslotte als je oldtiner hebt doe je thuis reparatie veelal zelf en dus goedkoop.

Dit is lang verhaal. We zijn uiteindelijk geholpen door de face book groep wow, woonen op wielen. Daar hadden we dus meer aan. Bovendien hebben die anwb laten weten we volgen dit... Denk dat als zij er niet waren geweest we nog in clermond hadden gestaan.

 

Bonne v/d Lei

 

 

 

Terug naar Prikbord