Zo we zitten nu midden in een waarschuwing van de natuur voor de komende winter . Qua temperatuur dan.

Het is bij mij op dit moment van schrijven 2° buiten in Hoek van Holland.

Het is ook al drie dagen bewolkt, en het heeft ook al bakken geregend.

De zonnepanelen geven  niet genoeg stroom zeg maar meer dan 80 watt opbrengst heb ik afgelopen dagen niet gezien, van de 270 watt aan panelen die ik geïnstalleerd heb.

 

Het is nu wel de tijd om de fabel te kunnen ontmaskeren over de zogenaamde daglichtpanelen die veel zouden beter laden dan zonpanelen.

Niet waar dus. Een broodje aap verhaal.

Je kan de benoeming van de panelen veel beter allemaal samenvatten in één woord... lichtpanelen . (U heeft toch ook gemerkt dat uw daglichtpanelen bijna niets niet laden bij bewolkte grauwe lucht!)

Het is niet zo moeilijk hoor,  hoe meer licht hoe meer ampèrage erin uw accu's vloeit.

Bij mij staat nu de generator even aan, en de kachel al de hele dag, omdat ik niet inlever op mijn luxe in 2022.

Ik ben er te oud voor om het koud en vervelend te hebben.

Toch merk ik dat er nog steeds veel mensen zijn die er de ballen niet van snappen hoe dat nou allemaal zit met ampères en ampères per uur.

 

Ampère (A) en Ampère per uur (AH) is dus niet NIET hetzelfde

 

Ampères (A) en ampère-uren worden nogal eens door elkaar gehaald. Dit is het geval bij accu’s die in ampère-uren (Ah) worden gespecificeerd. Er is een relatie tussen ampère en ampère-uren: hoe lang de stroom (ampère) uit een accu kan vloeien, dat bepaalt het totaal aantal ampère-uren. Maar A en Ah mogen niet door elkaar worden gehaald. Ah is A maal aantal uren.

 

Laat ik het toelichten met een voorbeeld. Een 100 Ah accu levert aan een aangesloten apparaat 10 ampère. Na 1 uur is er 10 maal 1 uur = 10 Ah uit de accu getrokken, na 2 uur 20Ah enzovoorts. Na 10 uur is de accu leeg.

Maar een goede 100Ah accu kan met gemak meer dan 100A stroom leveren gedurende korte tijd. Een startaccu moet zelfs een paar honderd ampère leveren om een auto te starten. Alleen kan hij dit niet langdurig.

 

Stromend water

 

Ik vergelijk bovenstaande ook wel met stromend water. De stroom (A) is het stromende water. De Ah is de inhoud van een emmer. De emmer van 100 liter is helemaal gevuld met water, capaciteit is dus 100 liter-uren (zelfverzonnen eenheid Lh). Er zit een regelbare kraan op die we opendraaien, er stroomt 10 liter per uur uit de emmer. Na 10 uur is de emmer leeg. Bij een stroom (L) van 100 liter per uur is hij binnen een uur leeg. Een 100Ah accu is bij een stroom van 100A dus binnen een uur leeg.

Dit ligt in de praktijk overigens iets genuanceerder. Accucapaciteit is niet lineair en hoe hoger de stroom, des te minder schijnbare capaciteit de accu heeft. In de praktijk zal 100 ampère uit een 100A accu slechts een deel van een uur achtereen kunnen worden geleverd, bij een slecht exemplaar misschien maar 10 minuten. Dit niet lineaire effect is vastgesteld door Wilhelm Peukert en heet daarom het Peukert-effekt. Om die reden ziet u bij de capaciteit van accu’s meestal staan Ah bij zoveel uren. Bijvoorbeeld 100Ah/20h en 90Ah/10h. Dat wil zeggen dat de capaciteit afneemt als u de accu sneller leeg wilt trekken (dus meer stroom vraagt).

 

Hoe ver je mag ontladen is per soort accu/batterij verschillend en er wordt onderscheid gemaakt tussen cyclisch (dagelijks) en incidenteel:

1. normale lood-zuur (ook wel deep-cycle genoemd): cyclisch 33%, incidenteel 50%

2. AGM/GEL: cyclisch 50% incidenteel 70%

3. LiFePO4: cyclisch 80%, incidenteel 90%

Ontlaad je een LiFePO4 tot 100% dan heb je een speciale lader nodig om hem weer 'aan de gang' te krijgen. Dat je een LiFePO4 volledig mag ontladen is wel juist in de zin dat het nauwelijks gevolgen heeft voor zijn levensduur (in tegenstelling tot loodzuur, AGM en GEL), maar elke normale lithium-lader ziet de accu dan als kortsluiting en zal het laden stoppen.

 

Dan wil ik nog even tegen de  generator haters onder de camper rijders zeggen dat jullie nu wel merken dat je duidelijk in Nederland nu stroomtekort komt om op een 2022 manier te camperen.

-Ofwel kachel aan televisie kijken laptop aan telefoons laden en wat er nog meer voor elektrische speeltjes zijn deze tijd.-

 

De conclusie is ; hoe vervelend het schijnbaar ook voor jullie is, als een buurman een generator heeft draaien, hij heeft tenminste geen energie armoede.

Je zou natuurlijk ook kunnen vragen of je even bij hem in kan pluggen tegen benzine vergoeding...in plaats van je te ergeren aan het geluid.

 

En ben je jong en geef je (nog) helemaal niks om  luxe?

Ach dikke jas aan muts en handschoenen aan . Drankje ,Kaarsje op tafel boek erbij is ook gezellig.

Om 20.00 uur naar bed dik in de kleding. Het kan en mag allemaal.

Dat is het leuke van in een busje of Camper verblijven, niemand valt je erop aan.

 

 

Groet Abram.

 

 

Terug naar Prikbord