Recordomzet van nieuwe campers

 

In opvolging van een uitgebreid artikel van mij geschreven in 2018, waarin ik vermelde dat het aantal nieuwe verkochte Campers met 8580 stuks per maand steeg,

hieronder de nieuwste cijfers voor zover als bekend bij mij.

Bron: Diverse artikelen in Google

 

Behalve in Zweden, Noorwegen en Italië, waar de verkoop van nieuwe campers met 42,4 procent, 13,8 procent en 2,7 procent, daalde steeg de verkoop van nieuwe campers in heel Europa en in de meeste markten met dubbele cijfers.

 

Over het geheel genomen verkoop van nieuwe motor caravans stegen in Europa met 5,5 procent tot 131.956 voertuigen - een absoluut record. Ofwel 10996 stuks per maand.

Dit is de vierde opeenvolgende jaar waarin het verkooprecord van het voorgaande jaar voor campers was bijgevuld, in het algemeen is de verkoop van deze voertuigen sinds 2010 bijna verdubbeld.

 

Deze ontwikkeling is toe te schrijven aan de talrijke gevallen van recordverkoop in Europese caravanmerken, vooral in Duitsland, waar de verkoop met 15,1 procent steeg tot 53.922 voertuigen Duitsland is de verkoopleider op het Europese continent. Ook in Spanje, met 5.977 verkochte voertuigen voor een stijging van bijna 25 procent.

 

België met 5.062 verkochte voertuigen (en waar voor het eerst meer dan 5.000 caravans werden verkocht). In Nederland, waar 2.097 voertuigen werden verkocht ondanks dat Nederland voornamelijk een caravanmarkt was en Oostenrijk, met 1.699 verkochte voertuigen.

 

België met 5.062 verkochte voertuigen (en waar voor het eerst meer

dan 5.000 caravans werden verkocht). In Nederland, waar 2.097 voertuigen werden verkocht, ondanks dat Nederland voornamelijk een caravanmarkt was en Oostenrijk, met 1.699 verkochte voertuigen.

 

Stand van Nederland - 11 mei 2020 - 09:18

 

Verkoop campers en caravans ingestort door coronacrisis

 

De verkoop van campers en caravans is volledig ingestort sinds de coronacrisis. In april werden 29 procent minder caravans en 48 procent minder campers geregistreerd ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van BOVAG

 

Nu veel Nederlanders de vakantie in eigen land zullen doorbrengen en vliegvakanties niet mogelijk zijn, biedt de caravan wellicht uitkomst.

Toch blijkt uit cijfers dat de verkoop overal in Europa is afgenomen.

Traditioneel is april de maand waarin kampeerders massaal een camper of caravan aanschaffen

 

Wat wel goed verkocht wordt momenteel zijn de buitendouches en toiletten.

Dit komt waarschijnlijk doordat de toiletgebouwen  en douches op Nederlandse campings vanaf 1 juli pas opengaan.

 

Consumentenvertrouwen

 

"Ik dacht dat de prijzen van campers zouden exploderen zegt de Algemene Nederlandse Vereniging van reisondernemingen (ANVR). Frank Oostdam, in Goedemorgen Nederland,  “Het lijkt nu de ideale vorm van vakantievieren . Je ziet dan toch dat het consumentenvertrouwen laag is.

Mensen willen nu geen grote bedragen uitgeven.”

 

Wat doen Nederlanders om te ontspannen in coronatijd? Boten huren!

 

Door de coronacrisis zijn veel recreatieparken en Campings en Camperplaatsen gesloten, en dat merken de verhuurders van boten in positieve zin. Om toch te kunnen ontspannen zoeken Nederlanders namelijk hun toevlucht tot het water, waardoor ondernemers in deze branche niet stil hoeven te zitten.

 

"Normaal gesproken krijgen wij met lekker weer ook veel aanvragen, maar juist in deze tijd ziet men dit als de ultieme manier van ontspanning", zegt ondernemer Thijs Janssen in Goedemorgen Nederland.

 

"Zeker met een gezin of met groepen tot drie personen is het toegestaan om op een boot te varen, in tegenstelling tot een terras.

 

festival of geplande vakantie. Volgens Janssen zijn er behalve het varen ook weinig toegestane alternatieven om toch nog wat ontspanning te vinden tussen het thuisblijven door

 

Besmettingsgevaar op boten?

 

Zijn collega in de botenverhuurbranche. Michiel Jonker, zegt ook dat er weinig besmettingsgevaar op de loer ligt bij het huren van een boot en het varen zelf.

Iedereen vaart wel een paar meter van elkaar af.

 

Ik weet dat velen van mijn lezers er best een beetje verdrietig van worden dat deze aantalen Campers per maand erbij komen.

Hun en mijn “Vrijheid” wordt daardoor steeds meer beperkt.

Iedereen wil graag op dat mooie plekje staan.

Het is niet anders.

 

 

Groet Bram

 

 

Ik wil meer van Bram lezen.