Voor u gelezen.

Ik krijg nogal wat vragen over hoe ik nou al die Gadgets (smartphone-laptop-tablet) in de Camper bijhoudt met de stroom verzorging.

Uit die vragen bleek dat veel mensen geen benul hebben over de levensduur van hun accu te verlengen dus hieronder de tips.

Bram

Vijf handige tips om meer uit je smartphone te halen

Uw smartphone is een klein wonder, een zakformaat computer die bijna elke klus kan vervullen. Maar je hebt niks aan die superkrachten als de batterij op is. Het aantal telefoons met uitneembare batterij wordt steeds minder. Hierbij een aantal simpele stappen om het uiterste uit jouw lithium-ion batterij te halen. Het is voor de hand liggend dat je jouw batterij snel verbruikt door candy crush te spelen of WIFI en GPS aanlaat terwijl je het niet gebruikt. Hierdoor gaat de batterij wel zo een uur minder lang mee. Behalve deze tips zijn er nog een aantal tips en trucjes om jouw batterij in betere staat te houden:

Optimaal batterij niveau aanhouden
Je kunt je misschien vaag de oplaadbare batterijen en het “geheugen-effect” herinneren. Je kon de batterij ‘leren’ om zijn volledige potentie te gebruiken door ze van helemaal vol tot helemaal leeg te laten lopen. Op die manier voorkwam je dat een deel van de capaciteit “vergeten” werd. Nou, vergeet het maar, want dat is NU helemaal verkeerd.

Batterij geheugen bestaat wel, maar dit geldt alleen voor nikkel-gebaseerde batterijen; je trouwe sidekick heeft ongetwijfeld een lithium-ion batterij en dat moet een beetje anders worden behandeld. Om het meeste uit een lithium-ion batterij te krijgen, moet je proberen om boven de 50 procent te blijven. Nogmaals je batterij van helemaal vol naar helemaal leeg te laten lopen zal op den duur schadelijk kunnen zijn voor je batterij. Wat is dan wel slim om te doen? Het is slim om een volledige ontlading te doen ongeveer één keer per maand voor “kalibratie”, maar doe dit niet de hele tijd. Het kan geen kwaad, maar het zal de levensduur verkorten.

Aan de andere kant wil je je telefoon niet de hele tijd in de lader hebben want een lithium-ion batterij kan oververhit raken. Om dit te voorkomen haal je je telefoon net uit de lader voordat hij helemaal vol is want een volledig opgeladen batterij kan ook afbraak veroorzaken. Het is dus belangrijker om een optimaal niveau aan te houden. Je moet dus constant tussen de 40 en 80 procent zitten om de levensduur van je batterij te optimaliseren.

Houdt het koel
Slechte gewoontes verbeteren is relatief makkelijk door bovenstaande tips. Echter hebben lithium-ion batterijen een gevaarlijkere vijand, namelijk de hitte. De levensduur van de batterij zal veel sneller verslechteren als het te heet wordt of het nou gebruikt wordt of niet. Bij een temperatuur van 0 graden verliest de batterij 5% van zijn capaciteit per jaar en vanaf 20 graden is dit al 20%. Bij tropische temperaturen van 35+ graden is er zelfs een verlies van 35% van de capaciteit per jaar. Het is niet echt praktisch om je telefoon constant in de koelkast te bewaren, maar het is de moeite waard om een lang verblijf in de lader, hete auto’s, sauna’s of andere warme omgevingen te voorkomen.

Vermijd draadloos opladen
Draadloos opladen is ongelooflijk handig (als jouw telefoon de mogelijkheid heeft), maar het heeft ook veel nadelen. De draadloze opladers die nu op de markt zijn hebben de nare gewoonte om restwarmte te genereren. Verspilde energie is al erg genoeg, maar dit kan ook de telefoon onnodig verhitten.

Ga nooit naar nul
Uiteraard is je smartphone een gebruiksvoorwerp. De truc is om altijd een beetje stroom over te houden ook al gebruik je het niet om hiermee de onvermijdelijke veroudering tegen te gaan. Als het gaat om de levensduur van de batterij te rekken, dan is het verstandig ten alle tijden een batterij niveau te hebben van tenminste 40 procent. Wanneer de batterij letterlijk nul procent is worden ze namelijk instabiel en gevaarlijk om op te laden. De lithium-ion batterijen hebben ingebouwde zelfvernietiging circuits die zal uitschakelen (lees: vernietigen). Het zal je redden van een gezicht vol met accu-zuur, maar het zorgt ook voor een kortere levensduur van de batterij
.

Een nadeel is dat de Li-ion-accu continu zijn capaciteit verliest, al wordt hij niet gebruikt. Dit verlies is groter bij hogere temperaturen. Door dit chemisch verval gaat bijvoorbeeld een laptopaccu ongeveer 3 tot 5 jaar mee. Dit afbraakfenomeen wordt versterkt wanneer de batterij volledig is opgeladen. De batterij mag niet helemaal ontladen worden, omdat de batterij dan onherstelbaar uit kan vallen.

Bewaartemperatuur

Capaciteitsverlies na 1 jaar

Capaciteitsverlies na 1 jaar

 

(half-opgeladen batterij)

(volledig opgeladen batterij)

0 °C

2%

6%

25 °C

4%

20%

40 °C

15%

35%

60 °C

25%

40% (na 3 maanden)

Bron: BatteryUniversity.com

 

 

TERUG NAAR PRIKBORD