geplaatst 25 Juli 2008

Nog eens: Slepen met de triangel.

 

Ik las op het prikbord een paar artikelen over het slepen, met een triangel, van een lichte personen wagen (onder de 750 kilo).

 

Ik doe dit al vanaf juli 2005 en heb toentertijd inlichtingen gevraagd of dit mocht bij het PIVM uit Apeldoorn

Naar aanleiding van het slepen van mijn Fiat 500 achter de Camper( met een triangel), kreeg ik dit antwoordt van het PIVM uit Apeldoorn

 

Expertisecentrum Verkeer en vervoer PIVM - Apeldoorn.

 

De door u omschreven constructie is ons bekend.

Conform artikel 5.18.2 van het Voertuigreglement is het toegestaan om door middel van een motorrijtuig een ander motorrijtuig voort te bewegen. Niet omschreven is op welke manier dit dient te geschieden. Met andere woorden: er is geen bepaling opgenomen waarin is omschreven dat de door u voorgestelde constructie niet zou mogen worden toegepast.

 

 

Door het aanbrengen van een triangel tussen uw camper en uw Fiat, krijgt het getrokken voertuig echter niet de status van een aanhangwagen.

Voor de toepassing van de bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994, het Voertuigenreglement en de Wetaansprakelijkheid motorvoertuigen blijft het in alle gevallen een motorrijtuig. Met andere woorden: de Fiat moet aan alle technische voorschriften voldoen, moet APK zijn goedgekeurd, moet zijn voorzien van een eigen kenteken en moet zijn verzekerd.Het voeren van een voor de camper afgegeven kenteken op de Fiat is derhalve niet toegestaan.

 

Op de gehele combinatie blijft ten alle tijden artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 van toepassing.

Dit houdt in dat er geen gevaar op de weg mag worden veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd. De sleepconstructie dient dan ook zo te zijn uitgevoerd dat deze niet kan lostrillen en dat zijdelings uitwijken van de auto zoveel mogelijk wordt voorkomen. Het verdient eveneens aanbeveling om achter de auto een zogenaamde lichtbalk aan te brengen waarmee duidelijk kan worden aangegeven dat met de combinatie van richting wordt veranderd of dat de combinatie tot stilstand wordt gebracht.

 

 

Met betrekking tot bovenstaande is er één uitzondering.

Voor de toepassing van de gedragsregels van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 wordt de gesleepte auto gezien als een aanhangwagen. Dit heeft bijvoorbeeld consequenties wanneer u te maken zou krijgen met een weg die gesloten is verklaard voor motorvoertuigen met aanhangwagens.

Voor zover er geen lagere maximum snelheid geldt, dient u er tevens rekening mee te houden dat u met de combinatie niet sneller mag rijden dan 80 km/u.

 

Hoewel dit laatste naar ik verwacht niet van toepassing zal zijn: de afstand tussen de camper en de auto mag niet meer bedragen dan 5 meter.

 

Vertrouwende u vraag hiermee naar behoren te hebben beantwoord, het expertisecentrum Verkeer en vervoer PIVM - Apeldoorn.

 

Dus sleept u ook een auto of kitkar achter de Camper met een triangel?

 

Om te kopiëren, uit te printen en altijd bij je hebben !

 

Hoogachtend,

P. van der Delft

TERUG NAAR PRIKBORD